Nic nekupuj - recykluj!

Myšlenky, O Ababu

 

Otázku ekologie a odpadů řeším už nějaký ten pátek a strašně mě štve každý igeliťák, který si musím vzít na pečivo. Pořád inovuju a řeším v čem a jak posílat zboží, zda ho vůbec do něčeho balit. Přeci jen se jedná o hračky pro miminka a nemůžu je jen tak hodit do špinavé krabice a poslat. Věřím, že každá maminka je nejprve pere, ale stejně. Sepsala jsem několik mini kroků, které jsem podnikla já. Budu ráda, když se v Klubovně ABABU nebo v komentářích na Instagramu/ Facebooku podělíte o svoje postřehy a odkazy.

 

Místo igelitu papír?

Balíte výrobky do igelitových sáčků, zip pytlíčků nebo jiných plastových obalů? Zkuste zapátrat na internetu a zkusit najít rozložitelnou alternativu. Ochrání produkt stejně a nevytvoříte další jednorázový plastový odpad. Já sama jsem používala igelitové pytle, které jsem měla z předchozího podnikání v dílně. Až mi dojdou další už kupovat nebudu. Zkuste třeba balící papír, je levný a vypadá i dárkově. 10 kilo jde sehnat za 3 stovky.

 

 

V čem posílat zboží?

Taky balíte zboží do plastových obálek (i ta bublinková má v sobě plast)? Dlouho jsem hledala alternativu. Všude jsem pátrala po nějakém pytlíku z rozložitelného plastu. Je to díra na trhu a nic takové jsem u nás nenašla. Našla jsem akorát papírové obálky na menší zboží. Papír je navíc skvělý v tom, že ho lze potisknout. Doporučuju všema deseti Papírnu, malý krámek na Letné, kde dělají ty nejhezčí dřevěná razítka (i velké rozměry).

 

 

Pak jsem natrefila na tenhle článek: www.reduca.cz/blog/v-zaplave-kartonu , který sdílela Verča z proprcky.cz a trkla mě myšlenka. Proč jsem sakra neoslovila okolní podnikatele a nezeptala se, kam dávají krabice z vybaleného zboží? Klaplo to a mám krabičky ze 3 zdrojů. Ideální je brát krabice přímo v místě, kde balíčky odesíláte (Zásilkovna nebo třeba obchod vedle pošty), můžete balíky odevzdat a hned si nabrat nové krabičky. A nemyslete si, že to jsou pouze obří hnusné krabice. Sehnala jsem boží mini krabičky od žárovek, dětských botiček nebo kartáčků. Takže pokud posíláte šperky nebo jiné drobné zboží, můžete to využít také.

 

 

Pokud si myslíte, že tím pohoršíte zákazníky vytvořte si podobné informační nálepky. Stačí koupit A4 arch s kulatou samolepkou a vytisknout si je můžete i doma na tiskárně. Zákazník to pochopí a ještě bude mít radost, že podpořil někoho, kdo myslí ekologicky. Navíc ušetříte. Představte si situaci, kdy nemusíte kupovat už nikdy žádný obalový materiál!

 

 

I to, jak balíky balíte, můžete trochu zlepšit. Kupte si místo plastové lepenky tu papírovou. Nejen, že je mnohem hezčí, je hlavně recyklovatelná a rozložitelná. Celá krabice je pak 100 % papírová a s klidem se může hodit do papíru.

 

Máte stálého dodavatele?

Nějakou paní, co vám zboží vyrábí? Firmu, co každý týden posílá balíčky s vaším zbožím? Zkuste se s nimi domluvit na jiné formě doručování. Ušetříte na obou stranách. Já jsem dlouho přemýšlela, jak to udělat se svojí švadlenou. Dvakrát týdně mi posílá ušité zboží do dílny. Až jsem se jednou z té záplavy obřích krabic (ty jsou totiž na posílání balíčků moc velké a končí v popelnici) naštvala a koupila nepromokavou látku. Z té Pavla ušila takové fialové pytle. Našila na ně plastové desky, na které se lepí štítky pro přepravní společnost. Já vždy jednou za čas několik pytlů zabalím do krabice a pošlu zpět. A aby to bylo celé ještě víc zábavné, nekoupila jsem schválně černou látku :D

 

 

Nemusí to být ale jen pytel, protože je mi jasné, že nějaké tvrdé a křehčí zboží nemůžete převážet jen tak naházené v pytli. Napadá mě nějaká skládací pevná přepravní krabice z pevného plastu s uzavíratelným víkem. Vymyslet se toho dá spoustu.

Pořád se mě někdo ptá, kde beru všechny ty eko krabičky, rozložitelné sáčky a další věci. Přátelé stačí googlovat. Našla jsem jich hned několik, ale nejlepší je tenhle obchod: www.krabickynajidlo.cz Jsou spolehlivý a po Praze je rozváží strašně milý pán. Takže jim ráda udělám reklamu. Tak snad si tam vyberete také. Nenechte se zmást, většina obalů na jídlo jde přetransformovat na pěkný obal na vaše výrobky. Já sama používám pytlíky na pečivo a krabičky na cupcaky :D

 

 

Pokud tisknete letáky, vizitky a další materiály. Zkuste poptat ve vaší tiskárně nějaký recyklovaný papír. Ten můj se jmenuje Flora 3 Avorio recykl . Určitě ale najdete i podobné druhy u vás v tiskárně. Navíc to vypada krásně přírodně. Jednou jsem omylem nechala cedulku na hračce a po vyprání se tento papír totálně rozpustil a nezůstalo z toho nic :D Jediný smítko .. nic, nechápu! Přecházím na tenhle papír postupně u všech tiskovin.

Jde to ztuha a bere to hodně času při hledání, vše má ale svojí přírodní, rozložitelnou alternativu. Takže doufám, že si vážíte toho, že vy už nic hledat nemusíte a máte to tady na zlatém podnosu :D

 

Pokud máte další tipy na omezení odpadu při podnikání sem s nimi! Sama se postupně posouvám k větší odpovědnosti.
Inspirovala jsem vás alespoň trochu?