Den Země bereme v Ababu vážně!

Na 22. duben každoročně už tradičně připadá mezinárodní Den Země. Tento den je určen k oslavě naší planety a zároveň vybízí k její ochraně, udržitelnému rozvoji a prostřednictvím různých akcí a programů zvyšuje povědomí o ekologických otázkách a ochraně životního prostředí. O naši planetu ale pečujeme každodenně a zdravější životní prostředí je výsledkem kolektivní snahy lidí po celém světě. I ta nejmenší snaha se počítá.

Naše Dominika vám proto sepsala všechny naše malé kroky ke zlepšení. Navazujeme na starší článek Nic nekupuj - recykluj! tak pokud jste ho nečetli, doporučujeme i ten.


Co pro naši planetu děláme v Ababu my?

Ekologické a dlouhodobě udržitelné chování firmy je pro nás důležité. Jsou to často i malé kroky, ale věříme, že ve větším měřítku mohou mít obrovský dopad.

NAŠE PRODUKTY
Jako česká značka hraček si od začátku zakládáme na lokální výrobě v Čechách, včetně celého dodavatelského řetězce a výběru kvalitních materiálů.

  • Lokální výroba - Naše hračky vznikají od návrhu po kompletní výrobu za férových podmínek v Čechách. Nepodporujeme tak rychloobrátkovou výrobu nekvalitního zboží, které by k nám putovalo přes půl světa.
  • Kvalitní materiály - Podporujeme další české výrobce a dodavatele a pečlivě si vybíráme materiály a dílčí komponenty. Například látky tiskne česká společnost na kvalitní 100% bavlnu s certifikátem OEKOTEX, který zaručuje ekologickou kvalitu výroby a vhodnost látky pro děti do 3 let. Naše jemně broušené kroužky z bukového dřeva vyrábí truhlář na Vysočině, Neplecháčci jsou z tradičního českého porcelánu a také Kapsář v sobě ukrývá dřevěné ramínko poctivé české výroby.
  • Minimum obalů - Většina našich produktů nemá žádné uzavřené balení. Přestože nabízíme certifikované hračky pro miminka, tak si pevně stojíme za naším rozhodnutím nebalit (pokud to jde) každou věc zvlášť do speciálního obalu, který se hned zase vyhodí. Současně si ale potrpíme na detaily a víme, že Ababu hračky se často dávají darem. Menší hračky jsou proto připevněny na dárkovém kartonu, látky jsou v kartonových krabičkách s okénkem, stejně jako křehké hrnky. Muchláčka a Kamaráda na přání vložíme do dárkové kartonové krabičky, ale ostatní velké hračky svůj obal nemají. Opatřeny jsou pouze informační visačkou z recyklovaného papíru na jutovém provázku. Nepoužíváme žádné plastové obaly, hračky jsou skladovány v ochranných bednách pouze v malém množství a projdou kontrolou několika párů očí a rukou. To vše si můžeme dovolit i díky tomu, že všechny naše ušité produkty lze prát v pračce a veškeré dětské zboží pro miminka maminky stejně nejdříve vyperou.


BALENÍ OBJEDNÁVEK

  • Kamenný obchod jsme otevřeli na jaře roku 2020, ale dodnes většinu prodeje tvoří online objednávky. S každou takovou objednávkou vzniká ale nutnost zabalení zboží pro jeho přepravu. Česká republika je e-shopové království a jen Zásilkovna v loňském roce přepravila 90 milionů zásilek! To je více než 246 000 balíků denně, ve kterých se často nachází zboží v dalších obalech. A modré popelnice přetékají…
  • Recyklujeme krabice - Na balení našich objednávek recyklujeme už použité obaly a sbíráme jakékoliv čisté použité krabice, třeba od bot, elektroniky nebo jakéhokoliv jiného zboží, které pořídíte v kartonové krabici. Hromadí se vám doma takové krabice a nemáte to k nám na Letnou daleko? Pak je můžete místo do modrých popelnic hodit k nám :) Více o naší krabicové výzvě najdete tady.
  • Recyklujeme výplňový materiál - Žádný výplňový materiál nekupujeme. Výjimku tvoří recyklovaný balící papír, který slouží k vystlání krabice a alespoň takto malé ochraně našich nezabalených produktů. Na vyplnění případně moc velkých krabic používáme opět nasbíraný a už dříve použitý výplňový materiál.
  • Papírové pásky - Aby kartonová krabice mohla být jednou správně vytříděna do papíru, neměla by obsahovat plastové izolepy. Používáme proto pouze papírové lepící pásky s naším potiskem, kde je vysvětleno, proč vám možná přišla ošklivá krabice :)
  • Recyklované materiály - Když už nějaké obaly a krabice potřebujeme koupit, vybíráme vždy z recyklovaných nebo jiných ekologických materiálů. Občas vám tak může přijít objednávka třeba v kompostovatelném sáčku z biologicky odbouratelného materiálu, potištěném Ababu designem.


Věděli jste, že k vyprodukovaným obalům do oběhu se váže zákonná povinnost zpětného odběru a využití odpadů z obalů? Z toho důvodu máme jako zodpovědná firma uzavřenou smlouvu se společností EKO-KOM, která tuto povinnost řeší za nás. Tato nezisková akciová společnost vytvořila a efektivně provozuje celorepublikový systém, který zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu na kvalitní evropské úrovni. Na jejich stránkách najdete mimo jiné zajímavé statistiky o třídění v České republice.


Z našich statistik vám zase můžeme prozradit, že díky recyklaci již použitých obalových materiálů (které do oběhu uvedl už někdo před námi) a minimalizaci nových obalů jsme za celý rok 2022 vyprodukovali pouze necelých 700 kg obalového materiálu. Lze tak nejen šetřit planetu, ale také vaší firemní pokladnu.


MALÉ KRŮČKY KAŽDÉHO Z NÁS
Také v zázemí Ababu využíváme příležitosti, jak minimalizovat dopady na životní prostředí a věříme, že většina těchto příkladů je v dnešní době už naprosto běžným standardem udržitelného chování jakékoliv firmy, domácnosti i jednotlivce.

  • Třídění odpadu - Samozřejmost, kterou ale nelze nezmínit. Co už nejde recyklovat nebo jinak použít, to poctivě vytřídíme. Od papíru po baterky.
  • Neplýtváme - Při výrobě našich kartonových obalů využijeme každé volné místo a tak třeba z odpadních výřezů vzniknou děkovné kartičky do objednávek. Každý cár papíru před vyhozením popíšeme ze všech stran. Co nemusíme, to netiskneme, a když, tak na recyklovaný papír.
  • Každý se činí - Například Jitka zalévá všechny kytky dešťovou vodou ze sudu a Dominika jezdí do práce na kole. Každý z nás aplikuje základy ekologického chování i v soukromí.


A jak spolu s námi můžete přispět k péči o naši planetu vy?


Tady je pár tipů, jak můžete skrze Ababu přispět k udržitelnému chování i vy.

 

  • Zkuste krabičku, ve které vám přijde objednávka, ještě na něco použít, poslat dál nebo ji správně zrecyklujte.
  • Nezapomeňte vytřídit i případný výplňový materiál, ani ten nepatří do směsného odpadu.
  • Přišlo vám zboží na kartonu nebo v krabičce, která už nenajde využití? Šup s tím do modrého kontejneru.
  • Koupili jste od nás ušitou hračku? Už to je nemalý udržitelný krok! Podpořili jste tím lokálně vyrobený český produkt, na kterém s láskou pracovalo hned několik lidí a který necestoval přes celý svět, děkujeme!
  • Pošlete hračku dál. Kvalitní materiály a přesné šití zaručuje, že hračka s trochou péče vydrží i pro další miminka v rodině.
  • Zkuste šetřit dopravu (i peníze). Když uděláte dvě online objednávky v krátké době za sebou, využijte sloučení objednávek do jedné zásilky za jedno dopravné. Ale nakoupit osobně nebo si vyzvednout objednávku můžete i v našem showroomu na Letné, kde vás rádi uvidíme.