Obal prodává!

Novinky, O Ababu

Pro mě je tahle věta zásadní. Jelikož už mám několik let profesionální deformaci, mám nutkání vše, co si kupuju, hodnotit podle obalu. Když má knížka špatnou obálku, ani jí nezvednu z regálu. Vím, že to je blbost, ale já si podle obalu vybírám i krém nebo sušenky. Třeba takový supermarket v Londýně je pro mě jedna velká past. Vše tam má tak dokonale minimalistické a graficky dotažené obaly, že utrácím miliony, jen abych ty obaly mohla zkoumat cestou v metru.

Sama jsem za svou kariéru grafičky vytvořila už tolik obalů, které jsem si nikdy nemohla udělat přesně tak, jak bych chtěla. Moment, kdy jsem měla našetřené peníze na svůj vlastní obal, do kterého mi nemůže a nebude nikdo kecat, byl takový můj malý sen. Ten sen se hodně brzo proměnil na totální noční můru. Kdo někdy něco vytvářel pro sebe a je z oboru ví, o čem mluvím. Proto jsem i nové logo raději svěřila do rukou Káji a sama se na to vykašlala, nikdy bych s tím nebyla spokojená.

S obalem je to ještě větší porod. Musíte si nastřádat miliony realizací a inspirací. Kupovala jsem vše co bylo v nějaké hezké kartonové krabičce. Jediné, co jsem věděla jistě byla představa. Chtěla jsem kartonovou krabičku s okénkem, černě potištěnou s přebalem.

Zkoušela jsem miliony variant, tiskla je pak doma na tiskárně a skládala s látkou. Dlouho hledala něco, co by mě neomrzelo za týden fungování. Natisknout se jich totiž musí vagon, aby ta cena nebyla astronomická. Měla jsem návrhy snad rok v počítači a nakonec jsem vše zase předělávala díky přeměně na Ababu.

Teď už JEN najít někoho, kdo mi pomůže vyrobit dané krabičky. Najít totiž u nás spolehlivého, komunikativního a ochotného dodavatele na cokoli, je úkol na rok. Když ho pak najdete, musíte si ho hýčkat! Já chválou pak nešetřím, neustále děkuju v tisíci emailech a posílám vína a čokolády :D Po šílených měsících, kdy jsem obvolávala a obepisovala firmy jsem konečně našla pana Josefa Švába z www.obaly-sobe.cz . Jsem asi padlá na hlavu, ale já vám ho sem prostě dám. Alespoň mu třeba za tu ochotu (přijel za mnou z Železného Brodu do dílny, abychom to vše probrali) udělám nějaké kšefty.

Když už jsem si platila raznici (musíte si zaplatit výrobu výsekového nože, cca 2000 kč) a tiskové síto (potisk krabičky, cca 1000 kč), nechala jsem udělat i nový obal na kousátko. Jednoduchou placku s otvorem na zavěšení a detailním popisem, který se na tu malou visačku nevešel.

V den, kdy mi je pán přivezl a já konečně po roce držela obaly v ruce, jsem měla na krajíčku. V tiskárně mám nyní ještě papírové přebaly na všechny druhy látek, a tak postupně budu obměňovat původní sáčky za tyto krásné krabičky. První budou prodejny, kde látky mám.

Snad se budou líbit a darovanému bude hned jasné, co to vlastně dostal? Postupně mám v plánu udělat ještě kartonový závěs pro muchláčka a kamaráda.

Jak se vám líbí?