Konkurence, která stojí za to!

Myšlenky

Když se řekne konkurence, každý si hned vybaví něco negativního a to, co nikdo nechce. Já mám však na mysli něco jiného. Dneska vám chci přiblížit svět handmade tvůrců, podnikatelek a komunity, kterou začínám milovat čím dál víc!

Poslední jarní markety mě přesvědčily o tom, že jsem prostě a jednoduše zabouchlá do celé té atmosféry kolem podnikání „na koleně“.

Za každou značkou se schovává nějaká úplně boží osoba. Každou akci se seznámím s dalšími super lidmi, které práce naplňuje tak, že lze vidět to štěstí v očích. Nesetkáváte se s klasickým vyhořením ani s nervózním odseknutím na dotaz jako v kancelářích. Každý market jsem se stánkem vedle jiných lidí a pokaždé mě strašně baví sdílet zkušenosti.

Když pak stojím celý víkend třeba na Dyzajn marketu, neberu to už vůbec jako čas strávený v „práci“. Celý den se navštěvujeme a chodíme na kafe s ostatními tvůrci. Je to obrovská inspirace a hnací motor. Nevím, jestli se mi to vyhýbá, nebo jsou prostě z 99% všichni tak strašně super? Je jasné, že moje bláznivá a upřímná povaha asi nesedne každému. Snažím se krotit alespoň při prvním setkání :D Hrozně mě tohle propojování, ale baví! Takže příště přijď taky na kafe!

Chtěla bych vám jich pár představit, stojí totiž za pozornost!

Nejsou nijak seřazeni, prostě tak jak mi přijdou na mysl :). Nejsou taky určitě všichni, už takhle jsem se vypisovala 3 dny, takže další budu postupně připisovat.

 

Design Empathy

Leona je srdcovka. Minulý rok jsem se rozhodla změnit dílnu a hledala parťáka, abych neseděla celé dny sama u stolu a na povídání měla jen šicí stroj. S Leou jsme daly kafe a já věděla, že jsme stejná krevní skupina od první minuty, kdy jsme obě nezavřely pusu. Už bych neměnila a doporučuju všem, kdo něco tvoří: Spojte se! Je to strašná depka a nuda sedět sám v dílně. Nemít nikoho komu si postěžovat nebo udělat společné kafe. Navíc názor někoho dalšího je strašná pomoc v nejedné situaci (a nemusí jít jen o vaší tvorbu haha). Lea dělá šperky na přání (ideální dárky na svatbu) a originální oblečení. Třeba poslední kolekci s pejskem a kočkou v kapse miluju.

www.designempathy.cz


 

Pikle

S Janou a Jitkou jsme se seznámily na Kid shopu na Slovensku. Jejich kufříky jsou mnohem vymakanější, než jsem si myslela. Pokud máte doma děti, tohle je must have pro jejich fantazii. Navíc teď makají na jedné průlomové věci pro všechny malé slečny. Sada Menarche stojí za pozornost všech rodičů dospívajících dcer. Navíc máme s Janou stejnou rasu psa?! Chrtíky moc lidí nemá, takže jsem minule skákala do stropu, když jsem to zjistila. Už se těším na nějaké společné venčení.

www.pikle.cz


 

Hugo chodí bos

Chybí vám na trhu retro hračky z vašeho dětství? Chcete, aby je měly i vaše děti? Za návštěvu stojí úžasný krámek Hugo chodí bos Adély. Krámek má Adéla jak své vlastní dítě a jde to vidět na každém centimetru v obchodě. Vytváří i své kolekce hraček a her a najdete tam i mé látky. Naposledy jsem tam Josefovi koupila hru, po které toužil asi rok. Pokud sháníte něco speciálního zkuste Adéle napsat, určitě něco vyhraboší pod pultem :).

www.hugochodibos.cz


 

BeBirdie

S Vendy jsme si začaly psát hned, jak jsem spustila svůj Instagram. Redesignovala jsem jí logo s ptáčkem, protože byla velká škoda, že tak úžasné výrobky nezdobí nějaký hezčí symbol. Vendy vyrábí oblečení pro děti, co vydrží generace, fakt! Ta bio bavlna co používá je snad nesmrtelná. Jak sama říká Vendy, zkusíte jednou a už nechcete nic jiného. Podle těch davů co měla na stánku na posledním Mini bych řekla, že bude mít asi pravdu :D.

www.bebirdie.com


 

Hojdavak

Holky z Hojdavaku znám už z agentury, dělali jsme jim nový vizuální styl a měnilo se i celé logo. Jejich kolíbka je must have pro každou maminku. Zázračný zaříkávač i těch nejubrečenějších miminek. Zkuste si někdy sednout do toho velkého Hojdavaku pro dospělé… minulé Kid v Bratislavě jsme tam s Josefem chodili pořád odpočívat. Andy můžete dokonce potkat i na mém stánku, minulý Dyzajn market mi dělala společnost a posilu v prodeji :).

www.hojdavak.cz


 

Lumpka

Zuzka je asi čarodějka, protože netuším, jak může vše zvládat. Všechno má tak do detailů dokonalé a dotáhnuté, že by se od ní mohla učit kdejaká velká značka. Od cedulek po vypálené logo na všem možném. Navíc ta preciznost šití je až nemoc :D. Živoucí důkaz toho, že i na mateřské se třemi dětmi se dají věci dělat 100% originálně a dokonale. Fotky jsou z článku o Lumpce, najdete zde: https://mamarket.cz/jak-tvori-lumpka/

www.fler.cz/lumpka


 

Nadoma a Naven

Magda je taková Zuzka v bledě modrém… také vícenásobná maminka, jedno další mrně je dokonce zrovna na cestě. Její roztomilé oblečky na miminka jsou mi hrozně sympatický, protože máme podobně minimalistický vkus na potisky a všechno to oblečení bych brala i na sebe :D.

www.nadomaanaven.cz


 

MamaPocket

Andrea značku s plenkami Mamapocket převzala po Báře a já si myslím, že je to super. Bára něco budovala a takhle se to neztratí. Bude to dál žít a hlavně jak doufám růst. Sama k tomu snad trochu přispěju, plánujeme designy ve spolupráci s mojí značkou. Motivy jsou již hotové a já se tak těším, až to uvidíte! Na fotce je přistižena při našem prvním setkání, na workshopu v rámci Dyzajn marketu!

www.mamapocketshop.cz


 

Printintin

Holky jsem poznala na Mint marketu v Kotvě. Jsou tak úžasně nadšený, a i když značku ještě nedělají na fulltime jde vidět, že je to maximálně naplňuje. Pokud sháníte originální přáníčka nebo bloky, jste na správné adrese.

www.printintin.cz


 

LoveColors

Juli je přesným odrazem toho, jak má vypadat zapálený člověk! Nechápu, kde bere tu pozitivní energii, co z ní pokaždé vyzařuje. Určitě se podívejte na její neuvěřitelné výrobky. Ty vyšívané mušelínové deky jsou už na hranici umění. Navíc její instastories jsou moje večerní ukolébavka... příjemnější hlas neznám!

www.lovecolors.sk


 

Bajkajlaj

Jitka a její zmrzliny musí znát už každý. Víc fotogenická věc se snad ani nevyrábí. Každá zmrzlinka nebo lízátko jí projde rukama a na každém kousku jde vidět ta pečlivost. Sledovat jí při práci je největší relax v tom stresu na festivalech, takže doufám, že příště nás dají zase vedle sebe :).

www.fler.cz/bajkajlaj


 

Kutulu

Majitelka značky je strašně milá a jsem jí vděčná za konzultaci ohledně testování hraček. Drze jsem jí oslovila a nečekala žádnou reakci. Nakonec jsem seděla u ní v ateliéru a dostala kontakty na zkušebnu a jsem ráda, že jsme si ty krásné koníky a labutě mohla prohlédnout osobně. Hračky obdivuje už celý svět a já se nedivím!

www.kutulu.cz


 

Blaho

Opravdové blaho na duši. Všechno! Jak já tenhle porcelán miluju! Pokaždé neodolám a musím si alespoň jednu věc koupit. Na posledním Dyzajn marketu jsem ulovila obří 0,75 litrový hrnek a je ideální na zázvorový čaj, když na mě něco leze. Nemusíte si neustále dodělávat nový a nový, prostě máte jeden obří místo konvice :D

www.bileblaho.com


 

Tak i Tak

Tohle slovenské duo jsem si zamilovala už dávno, pořád jsem kolem jejich minimalistických ultra pohodlně vypadajících věcí chodila na festivalech a nikdy se nerozhoupala k nákupu. Na posledním mini jsem to už nevydržela a koupila si hned dvoje šaty a tričko. Teď mám objednanou bezodpadovou sukni (při jejím šití nezůstává žádný materiál navíc) a další tričko. Kdo zkusí jednou, už nechce nosit nic jiného! Jediné co je velká chyba je to, že není žádný eshop, kde bych mohla utrácet :D.

www.facebook.com/TAKiTAK.KIDS

 

Závěrem bych chtěla poděkovat hlavně organizátorkám všelijakých marketů a festivalů. Musí to být tak náročné, že mě jen při myšlence na organizaci tak velkých akcí bolí hlava. Máte můj obdiv a velký dík! Už teď se těším na podzimní akce! Doufám, že jsem vás nalákala a přijdete příště taky.

Poslední dobou mám pořád větší chuť podporovat malé výrobce a kupovat si míň věcí z neznámých zdrojů. Všimla jsem si, že oblečení koupené od malého výrobce si vážím mnohem více, než toho z klasických obchodů. Mají své vlastní ramínko a pokaždé si dlouho rozmýšlím, jestli našpinit nebo schovat na nějakou lepší příležitost. Zkuste to taky! Třeba poslední objev jsou skvělé šaty od Daya nebo sukně od Sew4Home na kterou se strašně těším, až dorazí.

Konkurenci zdar!
Jitka *